Katastrofen.

10. april 1912, 12.00: Titanic kaster fortøjningerne i Southampton i England for at starte på sin jomfrurejse. Under udsejlingen fra Southampton river den lille damper New York sig løs fra sine fortøjninger og med kun få meter undgåes en kollision med Titanic. Hele episoden forsinker Titanic med over en time.

Titanic forlader Southampton Titanic i nær kontakt med Damperen New York

10. april 21.00: Titanic forlader Cherbourg i Frankrig efter at have taget flere passagerer om bord.

11. april 1912 14.00: Titanic stopper i Queenstown i Irland for at få post og flere passagerer om bord. Kursen sættes imod New York og 7 til 8 dages rejse over atlanten.

Til top

Kaptajn Edward J. Smith 12. - 13. april: jomfrurejsen forløber efter planen, Titanic tilbagelægger 1450 Km.
Det meldes, at den brand der brød ud i kullager 6 den 10. april er slukket, efter at have ulmet i flere dage.
Brande i kullagre var ikke noget usædvanligt syn den gang, fordi de selvantændte. Kaptajn Edward J. Smith ( 62 år ) gav alligevel ordre til afgang på grund af den enorme prestige Titanic var omgæret af. Passagererne fordrev tiden med at gå ture på soldækket eller gå i motionsrummet.

Motionsrumet om bord på Titanic

Til top.

14. april 1912 Kl. 9.00 til 21.00: Titanic modtager fire advarsler om is fra andre skibe, Caronia, Baltic, Amerika, Californian, men Kaptajn Edward J. Smith bibeholdt Titanic´s service fart hele 21 knob. Kursen var dog lagt lidt sydligere for at undgå isen. Der var aldrig før set så meget is i atlanten som den vinter. Temperaturen faldt drastisk om søndagen, hvilket fik de fleste til at blive indendøre.

Kl 21.20: Kaptajn Edward J. Smitth er gået til ro med ordene "væk mig hvis du føler dig utryg ved situationen" henvendt til andenstyremanden C. H. Lightoller.

Kl 21.40: Titanic modtager en advarsel om store isbjerge og kraftig pakis fra damperen Mesaba, bredde 42oN - 41o 25'N´, længde 49ow til 50o. Denne advarsel bliver aldrig bragt til kommandobroen, men bliver placeret på et spyd.

Kl. 22.55: Dampskibet California er stoppet for natten 15 til 30 km. nord for Titanic, ud for et isbælte som er ca. 500 km. langt og flere km. bredt. California udsender advarsler om is til alle skibe. Telegrafisten ( Jack Phillips ) på Titanic er ved at blive irriteret over advarslerne, fordi han har travlt med at sende telegrammer til familie og venner for passagererne, og afviser vredt telegrafisten på California (Cyril Evans), med ordene " så ti dog stille ", som derefter bliver gal.

Til Top.

Kl. 23.39: Kulden bider de to udkigsmænd (Fredrick Fleet og Reginald Lee ) i øjnene, mens de fra deres udkigspost stirrer ud i mørket foran Titanic. Der var ingen kikkerter om bord fordi, dem havde man forlagt inden afsejlingen. Vandet er stille og klart, men det er nymåne.
Titanic sejler med sin normale fart "21 knob" der er kun tyve min. til midnat. De fleste af passagererne er gået til ro, men nogle enkelte holder sig vågne, mens tjenerne er ved at dække op til morgenmaden.
Pludselig dukker en skygge, som er mørkere end mørket frem, ca, 400 meter foran Titanic. Udkigsmændene tøver ikke et øjeblik med at ringe med alarmklokken. Det de så kunne kun være et stort isbjerg. Udkigsmændene råber deres advarsel igennem den interne telefon til kommandobroen.
Førstestyremand Wiliam M. Murdoch reagerer hurtigt, og beordrer fuld kraft bak og hårdt mod styrebord. På grund af Titanic´s størrelse reagerer skibet meget langsomt og begynder meget langsomt at svinge væk fra isbjerget. Der er nu gået 37 sekunder fra alarmen lød. Titanic kolliderer nu med isbjerget. Istedet for at ramme stævnen skurer isbjerget hen af siden på Titanic, med en svag skraben og forsvinder ud i natten. Det er ikke en lang revne i skibet, men på en længde af 90 meter ( ud af 270 meter ) er plader bukket ind og der er revet nittehoveder af.
Der vælter nu vand ind i de forreste kedelrum.
Alarmklokkerne, som advarer om, at de vandtætte døre snart lukker til, ringer fordi folkene på kommandobroen har aktivieret dem. Kun få passagerer registrerer kollisionen, nogle bemærker en svag rumlen går igennem skibet. De få passagerer, der sad i salonerne kom ud og samler isklumper til deres drinks og betragter episoden som en afveksling på den lange rejse. Positionen beregnes til 41o 46'N, 50o 14'W.

 

Til startsiden. Til side 2. Til side 4. Til Top
 20 - 02 - 2000 Hjem.

Siden er opdateret 20 - 10 - 2001.